Truly Madly Me - gitaarlessen
Serial chiller

Gitaarlessen: hoe het niet moet

Ik heb het altijd spijtig gevonden dat ik als kind geen instrument leerde bespelen. Op woensdagnamiddag gingen heel wat van mijn vriendjes en vriendinnetjes naar de muziekschool of tekenschool. Ik dacht toen waarschijnlijk: ugh, terug naar school? Nee dank u. Ik blijf wel thuis en doe absoluut niets noemenswaardig. Of huiswerk. Ja, dat klinkt beter. Ik bleef thuis om mijn huiswerk te maken. In ieder geval, muziekschool heb ik nooit gedaan en tijdens mijn quarterlifecrisis kreeg ik daar spijt van. Het liefst van al wou ik gitaar leren spelen! Sorry aan de mensen die mij ergens tussen het jaar 1996 en 2002 voor de regionale televisie interviewden en vroegen naar mijn favoriete instrument. Het is niet de blokfluit.

First things first: gitaar kopen

Ik wou absoluut op mezelf leren gitaarspelen. Niet via een muziekleraar waarbij ik eerst 1 of 2 jaar notenleer zou moeten volgen, want dat zou ik nooit volhouden. Mijn (toen nog enkel vriendschappelijke) vriend stelde voor om het mij te leren en ik aanvaardde dat aanbod maar al te graag! Nu had ik enkel nog een gitaar nodig. Ik zocht eerst tweedehands, want zo zeker van mijn toekomstige carrière als rockchick was ik nog niet. Toen ik daar niet echt iets vond voor een redelijke prijs, zocht ik hulp in mijn vriendenkring. Gelukkig zag een reddende engel het zitten om mij zijn gitaar uit te lenen, op voorwaarde dat er ‘geen enkel krasken eh!’ aan zou zijn.

Truly Madly Me - gitaarlessen

Perfect like Ed Sheeran

Vol goede moed begon ik eraan! Mijn vriend, ik zal hem hier Fen noemen om het makkelijker te maken, schreef neer hoe ik mijn vingers moest houden voor elk akkoord. Met verkrampte handen en vingers vol eelt lukte het mij uiteindelijk om af en toe een juist akkoord te spelen. Maar voor mij moest het sneller gaan, ik wou liedjes leren! Als eerste leerde hij mij ‘Perfect’ van Ed Sheeran aan. G – E – C – D, G – E – C – D, G – E – C – D. Elke keer dat ik het liedje hoorde op de radio (en dat was toen heel vaak), zei ik er de akkoorden bij. Ik zat er heel vaak naast maar na maanden oefenen, kon ik het zonder spiekbriefje spelen en leek het uiteindelijk ook echt op het originele lied.

Truly Madly Me - gitaarlessen

Ik schrijf ‘na maanden oefenen’, maar dat neem je best met een korreltje zout. Fen zei altijd dat ik elke dag 10 minuutjes moest oefenen. Ik probeerde wel dagelijks, of toch zeker een aantal keer per week te oefenen, maar je kent dat wel. Er komt dan iets tussen, of je hebt geen zin om je daarop te concentreren. Ik raak ook heel snel gefrustreerd als ik iets niet snel genoeg onder de knie krijg. Fen probeerde me andere liedjes aan te leren, maar dat was dan voor mij terug een beetje van 0 beginnen. Het lukte vaker niet dan wel en veel te snel gaf ik het dan ook op. Na een aantal maanden gaf ik dus de gitaar van de reddende engel terug (zonder krassen!) en dat was het dan: mijn carrière als rockchick liep al ten einde.

Omsingeld door gitaren

Ik woon intussen met Fen samen en ben elke dag omsingeld door gitaren. Helaas is zelfs dat niet goed genoeg om mij terug te doen spelen. “Wanneer ga je nog eens gitaar spelen?”, vraagt hij dan. “Nu niet, als ik nog eens veel tijd heb”, zeg ik dan maar in de praktijk is dat nooit… Gitaarspelen bleek meer een bron van frustratie dan van ontspanning voor mij, maar ik heb het tenminste geprobeerd. Als ik zie hoe gemakkelijk het voor Fen is om gitaar te spelen en hoe goed het klinkt, ben ik stiekem wel jaloers. Toegegeven, hij heeft er veel meer geduld en energie ingestoken dan ik om het te leren.

Welk instrument zou jij willen spelen? Of had je meer geduld dan ik en kan jij wel gitaar spelen? Laat me jouw tips en tricks zeker weten!

3 gedachten over “Gitaarlessen: hoe het niet moet”

 1. Ik geef zelf gitaarles en zie vaak dat de passie echt aanwezig moet zijn om vol te houden. Kinderen beginnen vaak vanuit de ouders, omdat de ouders het leuk vinden, en dat werkt nooit… En zij die het echt willen, hoe traag het ook gaat, die komen er wel!

  Like

   1. Hey, bedankt!!
    Eerst en vooral volhouden en rustig aan doen, je bent toen je klein was ook niet begonnen met het lopen van een marathon! Daarnaast zorgen voor kleine momentjes om te spelen en je geen ganse dag achter de gitaar zetten en je kapot vervelen, daar heeft niemand iets aan 😉 3x 10 minuten per dag zou meer effect hebben dan 1 keer 30 minuten.
    Les volgen bij een privé leerkracht of heel gestructureerd iets volgen via YouTube van bijvoorbeeld Justin Guitar, en gewoon echt je tijd nemen.
    Doelen stellen over waar je naartoe wil met de gitaar en naar die doelen toewerken, de termijn ook niet te kort maken zodat je misschien zelfs te vroeg het doel bereikt! Altijd leuk 😉
    En jezelf belonen als je een doel bereikt, trakteer jezelf op een nieuwe draagband of een effectpedaal of een dagje shoppen als je een doel bereikt hebt 🙂 Jezelf motiveren is een grote factor in het leren, af en toe terugkijken waar je vandaan komt en jezelf tijd gunnen om te groeien. En als bonus: heel veel muziek luisteren en dan bedoel ik echt luisteren naar wat de gitaar precies doet enzo, niet bang zijn om het geheel te analyseren! 😀

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.