Animal lover

Chinchilla’s: do’s and don’ts

Een hond, 2 parkietjes en 2 chinchilla’s: dat zootje ongeregeld bieden mijn vriend en ik momenteel onderdak. Elvis en Milo, de 2 chinchilla’s, waren mijn eerste 2 huisdieren. “Chinchilla’s? Wat is dat voor iets?”, is een vraag die ik heel vaak te horen krijg. Ewel…

  • Het zijn knaagdieren, naar mijn mening lijken ze het meest op eekhoorntjes met hun fluffy staart (duidelijk niet op ratten).
  • Ze leefden oorspronkelijk in Chili en Peru, maar al meer dan 100 jaar zijn chinchilla’s in het wild uitgestorven.
  • Ze zijn ongeveer 20cm groot, de staart is nog eens ongeveer 15cm lang.
  • Ze hebben een bijzonder dikke en zachte vacht.

Meer dan 2 jaar geleden zocht ik een maatje om mij gezelschap te houden in mijn appartement. Volgens het internet zijn chinchilla’s de perfecte huisdieren voor mensen met een fulltime job, omdat ze overdag rusten en ‘s avonds actief worden. Dus als ik ‘s avonds thuiskom, staan ze klaar om te spelen? Ideaal! Al meer dan 2 jaar horen Elvis en Milo bij de familie, maar de gemakkelijkste beestjes zijn het niet. Daarom, voor al wie deze diertjes in huis heeft, in huis wilt nemen of simpelweg geïnteresseerd is in wat ik te zeggen heb, de do’s and don’ts op een rijtje:

DO

Ik liet Elvis en Milo heel rustig aan mij wennen. De eerste dagen stak ik eens een hand in hun kooi tot ze stilaan dichter kwamen en op mijn arm gingen zitten. Zo groeide hun vertrouwen en kon ik ze, ook als ze loslopen, tam maken.

DON’T

TMM chinchilla krulstaart
Chinchilla met krulstaart

Pak ze NOOIT vast aan hun staart, die zijn heel teer. Elvis heeft een supercute krulstaartje, maar het tragische verhaal erachter is dat hij als kleintje een traumatische ervaring had waardoor zijn staart brak. In extreme gevallen breekt hun staart zelfs volledig af zodat ze kunnen vluchten.

DO

TMM chinchilla's
Chinchilla’s slapen samen

Chinchilla’s zijn sociale diertjes, dus wordt aangeraden ze per 2 te houden. Eentje is geentje! Elvis en Milo zijn broers en slapen elke dag tegen elkaar aan.

DON’T

Ze zijn SO DAMN FLUFFY! Maar jammer genoeg geen knuffelaars. Moeilijk om die cuties te weerstaan, maar probeer ze niet plat te knuffelen want ze gaan vluchten.

DO

TMM chinchillakooi
Chinchilla kooi

Chins hebben heel wat bewegingsruimte nodig (chins is kort voor chinchilla’s, ik heb het hier niet over mijn kinnen). Geef ze dus een ruime kooi met speeltjes en een aantal verdiepjes zodat ze genoeg kunnen rondlopen en springen.

DON’T

Die kooi zou ik nu niet direct in de slaapkamer zetten, aangezien ze ‘s nachts het actiefst zijn. Zij wakker, iedereen wakker!

DO

TMM chinchilla speelgoed
Chinchilla speelgoed

Het zijn knaagdieren, heel letterlijk te nemen. Geef ze dus zeker genoeg houten speelgoed, takken en karton om hun tanden in te zetten. Een kartonnen rol voor tapijten vinden ze geweldig om in te spelen en aan te knagen. Die krijg je gewoon gratis mee als je het in een tapijtenwinkel vraagt.

DON’T

En of ze graag hun tanden overal in zetten! Zorg er dus voor dat de kamer chin-proof gemaakt is voor je ze laat rondlopen. Kabels laat je dus best niet open en bloot liggen en als je niet houdt van een tanddesign in je schoenen, berg je die best ook veilig op.

DO

Ze zijn zot van hout, maar sommige houtsoorten zijn giftig voor chinchilla’s. Takken van wilgen, berken en fruitbomen zijn perfect knaagmateriaal.

DON’T

TMM chinchilla hooi
Hooi voor chinchilla’s

Het zijn kieskeurige beestjes met moeilijke darmpjes, ocharme. Het is geen goed idee om ze cavia- of hamstervoer te geven. Hooi en chinchillapellets, dat is hun lievelingseten.

DO

Een paar keer per week laat ik Elvis en Milo een klein uurtje rondlopen in de kamer. Ze kunnen hun energie wat kwijt en het is zalig om ze te zien rondspringen en spelen.

DON’T

Chins hebben een erger ochtendhumeur dan ik, dus pak ze overdag niet vast. Laat ze maar uitslapen, ‘s avonds spelen ze met plezier!

Chinchilla playtime

DO

Om ze tam te maken en naar mij te laten komen terwijl ze vrij rondlopen, gebruik ik  snacks. De beste snoepjes zijn gedroogde stukjes groente zoals wortel.

DON’T

Hoe graag de kleine pluizenbollen het ook zouden willen, vette of suikerrijke snack geef ik de chinchilla’s nooit. Ze krijgen er darmproblemen van waar ze zelfs aan kunnen sterven.

DO

Ze hebben dan wel altijd een dikke bontjas aan, toch houden ze absoluut niet van de koude. Hun kooi kan dus best binnen staan, ergens waar het altijd tussen de 13 tot 25 graden is.

DON’T

Om hun pels nice en shiny te houden was je ze best niet met water. Water zorgt ervoor dat hun vacht gaat samenklitten. Chins verzorgen hun vacht door te rollen in speciaal badzand.

Verwende beesten? Misschien wel. Maar het zijn vooral ook heel lieve en slimme diertjes, en daarbij ook nog eens supercute! Als je ze verwent, heb je vriendjes voor het leven. Of toch 10 tot 15 jaar.

2 gedachten over “Chinchilla’s: do’s and don’ts”

  1. Omg zalige beesten!!! Wel goed dat je er ook don’ts bijzet, khad er al bijna ene voor onze dochter gekocht na het zien van die schattige foto’s! 🥰

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.