TMM afvallen
Wannabe sporty spice

In 5 stappen van wintervetjes naar zomerlichaam

De eerste lentedagen zijn een feit, tijd om werk te maken van dat zomerlichaam. Elk jaar opnieuw is het een hele strijd om de kilootjes die er tijdens de winter ongetwijfeld bijkwamen terug weg te werken. Kan je ook wel wat tips gebruiken? Hieronder lees je hoe ik het wil aanpakken.

Geen crashdieet

Eén ding is zeker: een crashdieet, daar begin ik niet meer aan. Een aantal jaar geleden heb ik zo’n dieet geprobeerd. Op maandag en dinsdag mocht ik enkel groenten eten, op woensdag en donderdag enkel fruit, op vrijdag dan groenten en fruit, enkel in het weekend mocht daar een schelletje vlees of een stukje vis bij. Een maand heb ik dat dieet volgehouden, en ik was effectief bijna 4 kilo kwijt! Het lukte mij uiteraard niet om dit crashdieet langer aan te houden en al snel was ik alle kilo’s (en nog wat extra) er terug bij. Een typisch voorbeeld van het jojo-effect

Streefgewicht bepalen

Eén van de belangrijkste aspecten bij het vermageren is een realistisch doel voor ogen te houden, zowel op lange termijn als op korte termijn. 8 kilo vermageren op 6 maanden tijd is bijvoorbeeld mijn doelstelling op lange termijn. Als ik enkel dat doel voor ogen zou houden, zou ik het overgrote deel van de tijd denken: “Och, ik ben nog maar juist bezig en heb nog zo lang tijd om af te vallen, vandaag eens cheaten kan geen kwaad.” En dan herhaal ik dat excuus in de praktijk zo ongeveer dagelijks. Als ik ook een doelstelling op korte termijn voor ogen heb, heb ik minder ruimte om te cheaten. 2 kilo per maand vermageren is bijvoorbeeld een haalbaar doel op korte termijn. Het lukt waarschijnlijk niet elke maand om 2 kilo te vermageren, maar dan nog is het doel op lange termijn haalbaar.

Voedingsschema om af te vallen

Food is life. Ook terwijl ik probeer af te vallen, wil ik wel gewoon van mijn eten blijven genieten. De gedachte dat ik mijn eten op voorhand zou moeten afwegen, doet me al zuchten en terug naar de vettigheid grijpen. Toch is een voedingsschema wel interessant om bij te houden en helpt het om af te vallen. Dan heb ik het niet over een voedingsschema dat je op voorhand precies vertelt wat er op het menu staat en waar je niet mag van afwijken, maar wel een schema waar je alles bijhoudt dat je die dag gegeten hebt.

TMM voedingsschema
voorbeeld voedingsschema

Als ik op de weegschaal ga staan en zie dat er na een week ‘diëten’ nog steeds geen grammetje af is, begrijp ik er niets van. “Ik heb keigoed opgelet en er gaat nog niets af, het heeft geen zin!” Ken je dat? Tot ik eens terugdenk wat ik nu precies gegeten heb die week. Maandag was er een traktatie op het werk, dan heb ik misschien wel wat koekjes gegeten. Aja, en dinsdag had ik het lastig, dan at ik wat chocolade. Zo blijkt er toch elke dag wel iets van suikerrijk eten bij gezeten te hebben. Oeps! Als ik elke dag bijhoud wat ik eet, word ik ook sneller met mijn neus op de feiten gedrukt als ik te veel eet of niet gezond eet. En geloof me, dat is vaak heel confronterend.

Herbalife

Een aangename verrassing! Ik ben normaal niet zot van dat soort voedingsshakes, maar Herbalife is een topper. Ik neem die shakes al een tijdje als lunch mee naar het werk. Heel handig aangezien ik tijdens de middagpauze vaak een half uurtje ga wandelen en een drinkbus of shakebeker is dan gemakkelijk mee te nemen. Herbalife is een beter alternatief voor de boterhammen die ik anders meenam, want dat zijn weer heel wat extra koolhydraten. Tegen alle verwachtingen in heb ik ook echt een vol gevoel na het drinken van die shake en kan ik tot mijn 4-uurtje verder zonder een hongergevoel tussendoor. Ik drink de shake wel enkel ‘s middags, 2 of 3 keer per dag zou ik dan weer te eentonig vinden. Voor wie zo’n aantal shakes per dag wel ziet zitten, zijn er heel wat verschillende smaakjes beschikbaar om af te wisselen. Ik hou het ‘s ochtends liever bij havermout en ‘s avonds eet ik dan mijn warme maaltijd, ook weer beperkt aan koolhydraten.

TMM Herbalife
Herbalife

7-minute workouts

Gezond eten alleen helpt me niet mijn doelen te bereiken, daarvoor moet ik een tandje bijsteken in het sporten. Ik fitness graag en ga soms joggen, maar helaas heb ik, net zoals veel andere mensen, geen tijd om élke dag na het werk de fitness onveilig te maken. De 7-minute workouts zijn een geniaal alternatief dat je gewoon thuis kan doen. Doordat er zoveel verschillende filmpjes met workouts bestaan, kan je ook gemakkelijk afwisselen zodat het niet saai wordt. Dat combineer ik dan met een fikse wandeling met de hond en voilà, ik heb mijn beweging voor die dag weer gehad. Je steekt er zoveel tijd in als je zelf wilt. Big smiles everybody!

TMM Lou smile

Alle hulp is welkom om mijn doel te bereiken! Heb je nog tips voor mij?Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.