TMM hoe krijg je jouw droomjob?
Serial chiller

Hoe krijg je jouw droomjob?

Je bent het werk beu.

Je hebt nood aan een nieuwe uitdaging.

Je voelt je niet meer goed bij je huidige werkgever.

Allemaal goede redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Maar solliciteren, pfff, dat sla je liever over. Waarom kan dat niet allemaal vanzelf komen? “Hallo, hier ben ik, de ideale kandidaat! Gelieve mooie jobs in mijn schoot te werpen!” Ik beet op mijn tanden en zette uiteindelijk toch de stap om zelf op zoek te gaan naar een job en te beginnen solliciteren. Met succes! Binnen enkele weken start ik in een nieuwe functie als marketeer.

TMM job search

Wat moet er op mijn cv staan?

De beslissing is gevallen, ik zoek een andere job. Dan begin ik met mijn cv aan te vullen. Een mooi uithangbord waarin je jouw kwaliteiten toont, dat moet je cv voorstellen. Uhu, ok. Maar ik kan bijvoorbeeld heel goed koken (dit geldt duidelijk puur als voorbeeld en slaat niet op mezelf), kan ik dat ook in mijn cv vermelden? Zeker! Tenminste, als je solliciteert in de horeca. Een cv van 4 pagina’s zullen ze sneller aan de kant leggen, dus hou ik het liever relevant en bondig. Voor een job als bediende zijn ze meestal geïnteresseerd in computer skills en kennis van bepaalde business software. Talenkennis is vaak ook van belang.

In een cv gebruik ik geen volzinnen, aangezien zo’n document enkel diagonaal gelezen wordt. Bullet points en een duidelijke tijdlijn aangeven in je studies en/of vorige jobs is dan veel meer van belang.

Ik heb op mijn cv een foto toegevoegd van mezelf. Ik ben zelf ook iemand die graag weet wie de persoon is achter een bepaalde beschrijving. Met een sympathieke foto kan je eruit springen! Tegenwoordig zijn de pasfoto’s niet meer zo’n aangenaam zicht. Lachen is verboden dus staat iedereen er maar wat verveeld of zelfs pissed op. Ik koos daarom voor een selfie met brede glimlach.

Vakantiejobs en stages vermelden? Goh, toen ik solliciteerde voor mijn eerste job heb ik zowel mijn stage als mijn vakantiejobs in mijn cv vermeld, want elke job is een ervaring en je toont werklust. Na mijn eerste echte job liet ik de vakantiejobs vallen, want je haalt veel meer jobgerelateerde ervaring uit je vaste jobs. Mijn stage staat wel nog steeds vermeld in mijn cv.

Voor welke jobs solliciteren?

Mijn weg vinden in het doolhof van jobaanbiedingen was niet simpel, zeker omdat ik een andere richting uit wou dan de jobs die ik tot nu toe heb gedaan. “Jobs in marketing”, typte ik in, en dan kreeg ik pagina’s vol jobs die helemaal niets te maken hadden met de functie die ik wou uitoefenen. Ik zocht dus op voorhand goed uit wat ik precies wilde doen om dan gerichter te kunnen zoeken.

Hoe weet je welke job bij jou past?

Ja, die vraag heb ik mij ook wel eens gesteld. Ik heb altijd wel interesse gehad in marketing en besloot om daarin een avondopleiding te volgen die mij aansprak. Daar werd mij al iets duidelijker welke aspecten van marketing mij vooral lagen en waar ik het meeste plezier in had. Dat bleek vooral SEO copywriting en adverteren via sociale media te zijn, wat dus onder content marketing valt. Ik begon daarna specifieker op ‘content marketeer’, ‘content creator’ en ‘copywriter’ te zoeken. De functieomschrijvingen bij die jobtitels bleken precies wat ik zocht!

Als je liever niet zoveel tijd steekt in het zoeken van vacatures, kan je ook met een selectiekantoor samenwerken. Ik heb persoonlijk niet de beste ervaringen met die kantoren, jammer genoeg. Ik kreeg heel vaak telefoontjes voor jobs die totaal niet overeenstemmen met wat ik aangegeven had. Of ik gaf aan interesse te hebben in een functie die ze aanboden, waarop ze contact zouden opnemen met die firma maar waar ik uiteindelijk nooit meer iets van hun hoorde. Dan zoek ik liever zelf naar jobs zodat ik rechtstreeks met de firma contact kan opnemen. Maar ik ken ook heel wat mensen die wel zeer tevreden zijn van selectiekantoren en daar een job mee gevonden hebben. Verschillende kantoren uittesten is dus de boodschap!

Allemaal goed en wel, maar wat als ik totaal geen idee heb welke richting ik uit wil?

Dan is loopbaanbegeleiding misschien wel een goed idee. Ik heb het zelf nooit geprobeerd maar wel al goeie dingen van gehoord. Op basis van gesprekken en tests zouden de begeleiders inzicht krijgen in jouw kwaliteiten en interesses, en op basis daarvan passende jobs voorstellen.

Een goede motivatiebrief schrijven

TMM droomjob gevonden?

Eindelijk je droomjob gevonden in de zee van vacatures? Dan moet je alleen nog de persoon aan de andere kant van de pc overtuigen van jouw enthousiasme. Peace of cake met een bom van een motivatiebrief!

Een goede motivatiebrief omvat je ervaringen en de redenen waarom die bepaalde functie perfect bij jou past. Sommige werkgevers zien wel 20 cv’s en motivatiebrieven passeren van potentiële kandidaten. Je moet er dus van in het begin van je brief zien uit te springen! Ik bekijk altijd eerst de website van de firma waar ik voor solliciteer. Werken ze met een slogan of komen bepaalde keywoorden vaak terug? Dan verwerk ik die in de eerste alinea van mijn brief. Waar leggen ze de focus op in hun functieomschrijving? Daar focus ik mij dan ook op in mijn motivatiebrief. Ik spreek over mijn ervaringen en wat ik daaruit geleerd heb om dan uiteindelijk aan te geven wat ik nu zoek. Daarbij maak ik duidelijk dat hun vacature daar perfect bij aansluit. Op het einde vraag ik hen om mij uit te nodigen voor een gesprek zodat ik bepaalde zaken verder kan motiveren.

Pas op, feilloos is dit plan niet. Er volgen ongetwijfeld afwijzingen als je pas begint te solliciteren. Ik heb mijn deel ook gehad, zeker omdat ik niet zoveel ervaring in content marketing heb. Blijf in jezelf geloven en dan komen er uiteindelijk wel uitnodigingen voor een gesprek.

Overtuigen in een sollicitatiegesprek

En dan het spannendste deel: het sollicitatiegesprek. Het liefst vanal heb ik naast een gesprek met de HR- of teamverantwoordelijke ook assessments, waarin ik kan laten zien wat ik in mijn mars heb.

Ben ik daar nerveus voor?

Het zal wel zijn!

Overdrijf ik in mijn vaardigheden?

Absoluut niet.

Het sollicitatiegesprek is er niet alleen om mezelf te verkopen aan de firma, maar ook om uit te zoeken of dit effectief wel de functie is waarvoor ik wil gaan.

TMM job interview

Sommige vragen bereid ik voor, zoals de standaard vragen: “Vertel eens wat over jezelf”, “Wat zijn je positieve en negatieve kanten?” en “Waarom ben jij de geschikte persoon voor deze functie?”. Op andere vragen was ik absoluut niet voorbereid. Ik kreeg eens de vraag: “Als je een dier zou kunnen zijn, welk dier wil je dan zijn?”. En ook: “Wat is het zotste dat je al ooit gedaan hebt?”. Met die onverwachte vragen polsen ze meestal naar je persoonlijkheid, dus daar kan je (en moet je) heel eerlijk op antwoorden. Ze willen namelijk ook weten of je in het bestaande team zou passen. Je anders voordoen heeft dus geen zin, want dan zal jij je misschien ook niet goed voelen bij je toekomstige collega’s. Als je een dier kan kiezen, zou ik misschien niet voor een luiaard gaan met als reden dat je nogal lui bent… Maar dat spreekt denk ik voor zich.

“Heb je zelf nog vragen?”
“Ja”, is het enige juiste antwoord, tenzij je gedurende het gesprek al heel wat vragen stelde. Stel nog een vraag over de structuur van het bedrijf, de functie op zich of over het team om je interesse nog eens aan te tonen. Wel opletten dat je geen vraag stelt die al besproken werd, dan komt het over alsof je half aan het slapen was en een stuk van het gesprek gemist hebt.

TMM hired

Mijn sollicitatieavontuur zit erop, ik kan binnenkort beginnen! Hoe lukt solliciteren bij jullie? Ook al rare vragen gekregen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.