TMM Blind gekocht? Liever adopteren!
Animal lover

Blind gekocht? Liever adopteren!

We verklaren ze zot, de mensen die meedoen aan het televisieprogramma Blind Gekocht. Een huis voor jou laten kopen zonder te weten wat eraan scheelt? No way! Maar veel mensen kopen wel hun huisdieren blind bij fokkers, zonder te weten hoe de dieren daar behandeld worden of in welke omstandigheden ze de dieren fokken. Mijn vriend en ik willen er een hondje bij, maar kiezen resoluut voor adoptie. Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Speelmaatje voor Lou

Ik heb het ongetwijfeld al wel eens over Lou gehad, de cutiepie waar ik plusmama van mocht worden. Hij is enorm lief, aanhankelijk en speels, maar de laatste tijd toont hij steeds vaker tekenen van verveling. Hoewel we vaak gaan wandelen en hem veel aandacht geven, lijkt hij nood te hebben aan een speelmaatje. Ik begon erover tegen Fen (mijn vriend, remember) en ik had niet veel moeite nodig om hem ervan te overtuigen een tweede hond in huis te nemen. Diezelfde dag nog kreeg ik al 100 verschillende foto’s (slechts lichtelijk overdreven) van honden onder mijn neus geschoven, de ene nog knapper dan de andere.

TMM Waar kan ik dieren vinden om te adopteren? Waar kan ik dieren vinden om te adopteren?

Heel wat steden hebben een eigen asiel die honden (en ook andere dieren) opnemen. De dieren worden van straat gehaald of ze komen in het asiel terecht omdat hun baasje niet (meer) voor hen kan zorgen. Je kan de honden daar gaan bekijken en zelfs meenemen om een toertje te gaan wandelen, ook tof als je niet persé wilt adopteren maar wel graag gaat wandelen! Die asielen hebben ook vaak een eigen website of facebookpagina waar ze foto’s op zetten van de dieren die ze ter beschikking hebben.

Mijn vriend en ik zochten vooral online naar honden die ter adoptie aangeboden worden. Op de facebookpagina van “Belgische asielhonden ter adoptie” tonen ze dagelijks honden die kunnen geadopteerd worden. Het leuke aan die pagina is dat je er ook onmiddellijk een korte uitleg bij krijgt over het karakter van de hond. Eentje die graag gaat wandelen? Check! Kan goed met andere honden om? Hoera! We vonden al redelijk snel een perfecte speelvogel voor Lou, een mannetje van ongeveer dezelfde grootte en dezelfde leeftijd . We contacteerden onmiddellijk het asiel in Rijkevorsel waar hij momenteel verblijft.

Adoptieprocedure

TMM Is adopteren gratis? Is adopteren gratis?

Meestal niet. Om een hond te adopteren, betaal je normaal wel een klein bedrag voor de chip, ontworming, eventuele sterilisatie of castratie, vaccinaties enzovoort. Je ‘koopt’ dus geen hond, maar betaalt enkel voor acties die het asiel onderneemt om de honden gezond en wel een goede thuis te kunnen geven. Een bench, leiband, voeding enzovoort geeft het asiel natuurlijk niet mee, dus dat moet je nog apart aankopen.

Het asiel reageerde positief op onze vraag of het hondje nog kon geadopteerd worden. Ze vroegen ons om een vragenlijst in te vullen en door te sturen, daarmee zou de adoptieprocedure dan van start gaan. De vragen waren redelijk basic. Van “Heb je kinderen?”, “Heb je een tuin en is die afgesloten?” tot “Hoeveel andere huisdieren heb je nog?”. Neen, ja en 5, maar met een extra hondje erbij heeft elk dier zijn maatje!

Nadat we de vragenlijst ingevuld en teruggestuurd hadden, planden ze een huisbezoek in. Iemand die samenwerkt met het asiel komt dan thuis langs en bekijkt waar de hond zou terechtkomen. We wisten op donderdag dat ze vrijdag zouden langskomen, dus hebben we donderdagavond nog als een gek het huis gekuist en opgeruimd. Zo konden we zeker tonen dat we propere mensen waren met een dog-proof huis. Het bezoek zelf was kort en krachtig: ze controleerden of er genoeg plaats was voor de honden, waar ze zouden slapen en of de tuin wel degelijk afgesloten was. Check en check!

TMM hond adopteren

Wij waren er klaar voor en hoopten vol spanning op een broertje voor Lou. Helaas hebben we tot nu toe nog geen reactie gekregen van het asiel om langs te komen. Maar we geven niet op! Ik hou jullie op de hoogte.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.